Monday 18 April 2011

Resepi Tau Fu Fa

BAHAGIAN A - 150g kacang soya kering
1000ml air

BAHAGIAN B - 1/2 sudu kecil gdl powder (atau dikenali juga sbg seko)
100ml air masak

BAHAGIAN C - 1/2 sudu besar tepung jagung
100ml air

CARA-CARA MEMBUAT:-

1. Rendam kacang soya selama 4 jam. Tukar airnya dan rendam
lagi 4 jam
2. Tos dan blender menggunakan 1000ml air. Tapis dan tuangkan
ke dalam periuk. Perah baki hampas kacang soya hingga kering.
Pastikan air soya yang terhasil sama dengan 1000ml (kalau
tak cukup tambah air).
3. Masak air kacang soya sehingga menggelegak dan tuang
bancuhan bahan C. Gelegakkan kembali.
4. Sediakan bahan B di dalam bekas (masukkan gdl powder dalam
air masak sampai larut)
5. Tuangkan perlahan-lahan air soya yang telah menggelegak tadi
ke dalam bekas yang mengandungi bahan B. Pastikan air soya
dituang dibahagian tengah bekas utk mempercepatkan proses
pembekuan.
6. Tutup periuk dan jgn dialihkan bekas tadi sehingga ia beku (lebih
kurang setengah jam).

No comments:

Post a Comment