Monday 3 October 2011

agenda .... terbantut


Ingatkan Hari Minggu nak buat puting seperti gambar sebelah ni tapi tak kesampaian coz nak gi Cheras Kemas umah ada penyewa baru nak Sewa urgent Hari Ahad juga nak masuk...
Sibuk bersihkan dan gantikan aper yang perlu...Pagi Sabtu cari tikar getah dan Cat kat Old Town. Lepas beli bergegas gi Cheras....Cat dan pasang tikar ....Sbb penyewa tu tak sabar nak masuk aku pulak busy tak ada masa nak ke Cheras hehe budak tu sampai berapa kali sms dan call aku risau sangat aku tak bagi dia sewa.... Ahad tu juga around 5 penyewa tu dah sampai so dia pun puas hati dgn keadaan umah tu...Deposit sebulan dan sewa bulan pertama dia bayar ari tu juga..So harap dia bayar on time..Penatnyer sampai kaki pun sakit sampai ari ni...
2 hari berturut settlekan semua...Penat punyer pasal balik luper nak off lampu kereta.....Pagi tadi start kereta tak boleh emm... Alamat kena ganti bateri keretalah...Jam dah 7.15 dah lewat dah nak hantar anak lagi so terpaksalah pinjam kereta Mak .....Nasib Mak dan abah ada dekat dgn rumah ....
Minggu depan busy pulak finale dan Sabtu ada kenduri Kahwin saudara belah husband Ibu mertua dan adik beradik husband datang.Tapi aku tak dapat join coz Sabtu dan Ahad ni 9 October Finale Monthly Data ... Dah inform husband awal2 karang merajuk susah nak pujuk hehee... asyikk terbantut nak buat puding ni.... Tapi aku tetap akan buat .... Kat bawah ni adalah resepinyer kalau kawan2 nak cuba sila salin resepi ni yer.....Selamat mencuba ....

Puding Triffle Strawberry




resepinye:
1 buku kek gulung
1 tin susu cair
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 tin fruit coktail
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka



cara2 :
potong kek gulung..susun penuh dlm bekas dan mampat
(seeloknye bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!)

pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard..kacau lagi sampai agak2 pekat...

curahkan dalam bekas jernih/kaca yg dh ltk kek td...

pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak

kemudian curahkan atas adunan kastard...
taburkan buah2an dalam tin.. sejukkan..


utk hiasan bg cantik-tk letak pn tkpe
whipped cream
sedikit buah strawberry